سلاح آیینی اژدها کشی
علی فرزانه قصرالدشتی 1، گلنار قلعه‌خانی2
1- دانشگاه شیراز ، afqd1991@gmail.com
2- دانشگاه شیراز
  یکی از مباحث تکرارشونده در اساطیر و حماسه‌ های ایران اژدهاکشی است. نبرد با اژدها یکی از انواع جنگ‌ های حماسی و اساطیری به شمار می ‌رود و آنچه در بعضی از این‌گونه نبردها نمایان می ‌شود، نمادها هستند. اژدها در داستان ‌های اساطیری و حماسی ایران، عموماً با گرز کشته می‌ شود. کشتن اژدها با این سلاح در اساطیر و حماسه‌ های دیگر ملل هند و اروپایی نمونه ‌هایی دارد؛ به گونه ‌ای که سلاح آیینی اژدهاکشی گرز شناخته می‌ شود. در این مقاله بررسی شده که چرا گرز به ‌عنوان سلاح آیینی این کار درآمده است. گرزهای پهلوانان اساطیری و حماسی ایران گاوشکل است. تقابل گاو با اژدها، به‌عنوان نمادهای ترسالی و باروری در مقابل خشکسالی، باعث شده است تا گرز گاوشکل، به‌عنوان نماد ترسالی و باروری سلاح آیینی کشتن اژدها به‌عنوان نماد خشکسالی شناخته شود؛ در واقع علت این امر در شکل گرز و نمادشناسی آن است.
واژه‌های کلیدی: گرز، اژدها کشی، سلاح آیینی، ترسالی و خشکسالی.
دریافت: 1396/11/26 | پذیرش: 1399/11/25 | انتشار: 1399/11/25

Farzane Qasrodashti A, Qal'eKhani G. The Ritual Weapon of Killing Dragons in Persian Epics. ادبیات پهلوانی 2021; 1399 (7) :187-200

فرزانه قصرالدشتی علی، قلعه‌خانی گلنار. سلاح آیینی اژدها کشی. دوفصلنامه ادبیات پهلوانی. 1399; 1399 (7) :187-200

سال 1399، شماره 7 - ( پائیز و زمستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها