راهنمای مجموعه نرم افزارهای یکتاوب
راهنمای آموزش و رفع اشکال | راهاندازی اولیه | راهنمای جامع برنامه | فهرست ابزارهای مدیریت | راهنمای الفبایی | مقالات متنوع
جستجو در راهنما | فهرست فایل ها | پرسشهای متداول | تالار گفتگو | ارسال پیشنهادها و اشکالات | برگشت به پایگاه
چرا گوگل اسکالر مقالات ما را نمایه نمی کند؟
بروزرسانی: مرداد 1396
کاوشگر ویژهی اسناد علمی (Google Scholar) در منابع دانشگاهی و پژوهشی شامل مقالات، رسالههای دانشگاهی، کتابها، چکیدهها و متون حقوقی و قضایی به جستوجو میپردازد. نمایه سازی در گوگل اسکالر به صورت خودکار انجام می شود. برای این منظور گوگل روی سایت خود راهنمایی را منتشر کرده است. http://scholar.google.com/intl/en/scholar/inclusion.html#overview خلاصه این راهنما این است که شما می توانید فایل های PDF مقالات را روی سایت خود قرار بدهید و به آنها لینک بدهید تا گوگل آنها را پیدا کرده و ایندکس کند. نکته مهم: نمایه شدن یا نشدن مقالات به نرم افزار مورد استفاده ارتباطی ندارد. اگر سایت را به گوگل معرفی کنید و فایل های PDF را به صورت صحیح بسازید به احتمال زیاد نمایه سازی انجام خواهد شد. تعداد بسیاری از سایت های تحت نرم افزار یکتاوب با انجام این کار کلیه مقالات خود را نمایه کرده اند. مقالات مرتبط: چگونه فایل پیدیاف (pdf) جستوجوشونده بسازیم؟ نحوه ثبت مقالات منتشر شده در پایگاههای علمی در کاوشگر ویژهی اسناد علمی (Google Scholar):
برای تسریع امور چند کار می توان انجام داد: 1- درج تگهای گوگل: در صفحات چکیده هر مقاله مشخصات مقاله (متادیتا) به صورت تگ یا برچسب درج شود. این کار توسط برنامه به صورت خودکار انجام می شود. برای بررسی در صفحه چکیده هر مقاله از view source مرورگر استفاده کرده و به تگهای بالای صفحه دقت کنید. همچنین امکان ارایه لینک مستقیم فایل های PDF نیز در بخش مدیریت: منوی تنظیمات نشریه فراهم است و به صورت پیش فرض فعال است تا نشانی فایل های PDF به صورت مستقیم به صفحه چکیده و نیز به عنوان مقالات اضافه شود. (لینک مستقیم در صفحه چکیده مقالات، روی عنوان مقاله و نیز در سورس صفحه در بخش نشانی فایل PDF در تگهای ویژه گوگل اسکالر اضافه می شود) 2- معرفی پایگاه و ثبت مقالات در گوگل اسکالر : راهنمای معرفی برای برخی سایت ها این کار توسط یکتاوب انجام شده است. اما بهتر است خودتان یکبار این کار را انجام دهید. 3- بازطراحی فایل PDF مقالات: فایل های PDF باید استاندارد تهیه شوند تا قالب کلی یک مقاله را داشته باشند (عنوان درشت در بالا، نام نویسندگان و نشانی، چکیده، ... و در انتها فهرست منابع) و گوگل بتواند آن را به عنوان مقاله تشخیص دهد.
توجه: در تهیه فایل های PDF باید از فونت ها و نرم افزارهای استاندارد استفاده کرد تا گوگل بتواند متن را استخراج کند. برای بررسی امکان استخراج متن فایل PDF توسط گوگل اسکالر می توانید از ابزار ویژه PDF یکتاوب استفاده کنید.
4- ساخت صفحه اختصاصی نشریه در گوگل اسکالر برای اينکه موتور جستوجوی گوگل اسکالر بهتر و سريعتر مقالات نشريه شما را بيابد، بهتر است که اکانتی برای نشريه در اسکالر بسازيد. برای اين کار بايد به روش زير عمل کنيد:
Name: عنوان کامل نشريه را به انگليسی بنويسيد
Automatically update the list of articles in my profile. (recommended)
برای نمايش جدول موجود در صفحه پروفايل گوگل اسکالر در سایت نشريه به روش زير عمل کنيد:
دقت کنید که در قالب های مدرن روش ساخت یا ویرایش بلوک ها متفاوت است و در همان بخش مدیریت بلوک ها پیوندهای لازم ارایه شده اند.
5- تهیه DOI کراس رف برای مقالات تاثیر کدهای DOI کراس رف بر نمایه شدن سریع مقالات در گوگل اسکالر
نکته بسیار مهم: اگر در سورس صفحه مشخصاتی مانند نام نشریه یا ISSN اشتباه یا خالی باشند، به احتمال زیاد گوگل اسکالر مقالات شما را نمایه نخواهد کرد. پس ابتدا باید در بخش مدیریت و منوی مدیریت نشریه، بخش "مشخصات اصلی نشریه" را بررسی کرده و اطلاعات نشریه را تکمیل کنید. همچنین باید اطلاعات مقالات و نویسنده ها را به صورت صحیح و کامل وارد کنید. تکمیل منابع (رفرنس ها) نیز کمک موثری در نمایه شدن مقالات خواهد کرد.
برخی پیشنهادها و توصیه ها برای نمایه سازی بهتر: یکتاوب، با بررسی مقالات نمایه شده یا نشده در گوگل اسکالر، پیشنهاد می کند: - اگر سایت خود را به GS معرفی نکرده اید با کمک راهنمای مربوطه اینکار را انجام دهید. تا وقتی گوگل سایت شما را به عنوان یک سایت علمی تشخیص ندهد نمایه سازی آغاز نخواهد شد. دقت کنید که در هنگام ثبت سایت خود نشانی شماره ها و مقالات پشت سر هم را وارد نکنید. بلکه طبق توصیه گوگل، برای اینکه ربات گوگل همه مقالات را پیدا کند، حداقل یک شماره / مقاله قدیمی و یک شماره /مقاله جدید را وارد کنید. (اگر اینکار را انجام نداده اید و سایت شما در نمایه شدن اشکال دارد بهتر است این کار را با شیوه ای که ذکر شد تکرار کنید) - با مطالعه راهنمای زیر موضوع نمایه شدن سایت در سایت گوگل (نه گوگل اسکالر) و سایر موتورهای جستجو را بهینه سازی کنید: ابزارهای یکتاوب برای افزایش رتبه پایگاه در موتورهای کاوش ( مثل گوگل) - با مطالعه راهنمای ساخت فایل های PDF، سعی کنید شیوه مناسبی برای ساخت فایل های PDF مقالات خود در نظر بگیرید. دقت کنید که اگر مانند اغلب نشریات مقالات شما در گوگل نمایه شده اما در گوگل اسکالر پیدا نمی شوند، به این مفهوم است که گوگل سایت و مقالات شما را پیدا کرده است، اما یا سایت شما را علمی تشخیص نداده است، یا فایل های PDF شما را مقاله علمی در نظر نگرفته است. برای مطالعه این راهنما اینجا را کلیک کنید (این راهنما در اسفندماه 1395 بروز شده است)
- حداقل 10 مقاله را روی صفحه اول سایت خود لینک بدهید (از امکانات برنامه یکتاوب می توانید برای نمایش آخرین مقالات منتشر شده با مقالات پر بازدید روی صفحه اول سایت استفاده کنید) (منبع) - مقالات را به صورت نهایی منتشر کنید (حتی در بخش مقالات پذیرفته شده یا در دست چاپ). گاهی برخی مدیران وب سایت اشتباها وقتی مقاله دارای فایل ورد است آن را منتشر می کنند و بعد از مدتی فایل pdf آن را اضافه می کنند. این کار باعث می شود گوگل یا گوگل اسکالر همان فایل ورد اولیه را نمایه کنند و تا مدتها آن را تغییر ندهند. -
یک تجربه: گاهی در برخی نشریات همه کارها طبق راهنما انجام شده و بیش از 6 ماه هم می گذرد ولی نمایه سازی انجام نمی شود. معمولا در پایگاه های بزرگتر مثل دانشگاه ها این مشکل بیشتر به چشم می خورد (چون تعداد اسناد بیشتر هستند و گاهی گوگل برای بررسی همه آنها وقت نمی گذارد). در کل گوگل اسکالر خیلی دقیق عمل نمی کند و ضوابط مشخصی ندارد. بدتر از همه اینکه اگر سایتی را نمایه نکند مشخص نیست دلیل این کار چیست. در نتیجه در صورت بروز مشکل و اطمینان از صحت فایل های pdf خود شاید بتوانید با مسئولان گوگل مکاتبه کنید و مشکل را از طریق مکاتبه حل کنید. یکتاوب (واحتمالا هیچ فرد یا نرم افزار دیگری) در این موارد هیچ کمکی نمی تواند بکند.
صبر داشته باشید: این بخش از گوگل نسبت به خود گوگل بسیار دیرتر بهروزرسانی میشود. گوگل اسکالر در مستندات خود زمان انتظار برای نمایهسازی بعد از انجام تغییرات در سایت ها (مثل تغییر یک عنوان مقاله) را 6 ماه تا یکسال و حتی بیشتر برآورد کرده است. Once the data is corrected on their website, it usually takes 6-9 months to a year or longer for it to be updated in Google Scholar
بنابراین، پس از هر بار تغییر در فایلهای پایگاه خود، یا پس از تغییر نشانی پایگاه، برای بهروزرسانی اطلاعات در گوگلاسکالر به اندازهی کافی شکیبا باشید تا هنگامی که گوگل اسکالر باردیگر پایگاه شما را نمایه نکند تغییرات در آن بازتاب نمییابد. در این زمان اگر در پایگاه اصلی گوگل به جست وجو بپردازید، تغییرات تازه را مشاهده خواهید کرد! بخش تحقیق و توسعه (در حال تکمیل . لطفا اگر نظر یا یافته ای دارید برای ما ایمیل کنید تا در این بخش اضافه شود.) توجه : این نتایج در آذرماه 1393 گردآوری شده اند و امکان دارد به مرور زمان تغییر کنند.
برخی آمارهای نمایه سازی:
توضیحات: - گاهی مقالات فارسی و انگلیسی به دلیل داشتن فایل های مجزا یا تغییر فایل، جداگانه نمایه شده اند و به همین دلیل درصد نمایه سازی از 100 درصد بیشتر شده است. - طبق راهنمای GS، برای گرفتن آمار مقالات نمایه شده از روش جستجوی site:www.myjournal.com در گوگل اسکالر استفاده شده است. - برای فعال کردن ارایه لینک مستقیم فایل PDF مقالات و نیز نمایش مقالات روی صفحه اصلی، بخش تنظیمات نشریه را ببینید.
سایر نرم افزارها این بخش در دست بررسی و توسعه است و نمونه هایی ذکر شده است. هدف این بوده است که مشخص شود نرم افزارها در نمایه سازی تاثیر زیادی ندارند و برای نمایه سازی باید مقالات را اصلاح کرد. امیدواریم شرکت های نرم افزاری با رویکرد مثبت ما را در این کاوش علمی همراهی کنند و آن را به حساب رقابت نگذارند. چون هدف این پژوهش فقط روشن کردن حقیقت و راهنمایی دقیق کاربران و مشتریان است. چه بسا با مقایسه سایت های نرم افزارهای مختلف، مشتریان همه شرکت ها متوجه شوند که باید به جای سرزنش نرم افزارها وقت بیشتری برای اصلاح سایر عوامل بگذارند. به هر حال در صورتی که شرکت های مربوطه اطلاعات بیشتری داشته باشند می توانند ارسال کنند تا در همین بخش درج شود. دقت کنید که بررسی ها به صورت تصادفی (یا بر روی اولین نشریات درج شده در سایت شرکت) انجام شده اند و با توجه به توضیحی که در خصوص تاثیر ناچیز نرم افزار در نمایه سازی داده ایم، اگر سایتی که از یک نرم افزار استفاده می کند در GS به خوبی نمایه نشده باشد دلیل بر ضعف نرم افزار نیست و چه بسا سایت های دیگر استفاده کننده از این نرم افزار به خوبی نمایه شده باشند.
نمونه هایی از سایت های تحت پوشش OJS - نشریه ijpt.iums.ac.ir/index.php/ijpt علیرغم قدمت بسیار زیاد این نشریه، تقریبا هیچ مقاله ای از این سایت نمایه نشده است. احتمالا تغییر نشانی و قطعی موقت سایت باعث این مشکل شده است.
- نشریه jthc.tums.ac.ir/index.php/jthc از مجموع 353 مقاله منتشر شده این نشریه، 187 فایل PDF در GS نمایه شده است. نکته جالب این است که وقتی با کلیدواژه های زیر جستجو کنید هیچ مقاله ای پیدا نمی شود: site:jthc.tums.ac.ir filetype:pdf اما اگر بخش filetype:pdf را حذف کنید 187 مقاله با لینک به فایل PDF ظاهر می شوند. ما همیشه تاکید داشته ایم که اضافه کردن نوع فایل در گوگل اسکالر در مستندات آن نیامده است و به همین دلیل نتایج آن صحیح نیستند.
نمونه هایی از سایت های تحت پوشش SINAWEB - نشریه jflps.ut.ac.ir با جستجوی کلید واژه ی site:jflps.ut.ac.ir هیچ مقاله ای نمایه نشده است. سایر نشریات دانشگاه تهران هم همین وضعیت را دارند. البته با توجه به روش ارایه لینک مقالات به طور مستقیم از نشانی journals.ut.ac.ir این نشانی مقالات را به گوگل اسکالر تحویل می دهد که تقریبا کامل است. از این امر می توان نتیجه گرفت که ایجاد بانک های اطلاعاتی مثل SID و سامانه پایش نشریات یکتاوب می تواند به نمایه سازی مقالات کمک کند. البته اکثر مقالات منتشر شده در این نشانی دارای مشخصات لازم برای نمایه سازی (ساختار صحیح، جستجو پذیری، مشخصات فایل صحیح و ...) هستند که نشان می دهد برای اصلاح مقالات وقت صرف شده است.
- نشریه journals.riau.ac.ir با جستجوی کلید واژه ی site:riau.ac.ir و site:journals.riau.ac.ir هیچ مقاله ای نمایه نشده است. بر خلاف مقالات نشریات دانشگاه تهران این مقالات مشخصات لازم برای نمایه سازی را ندارند و احتمالا به همین دلیل نمایه نشده اند.
- نشریه ijhr.iums.ac.ir از حدود 60 مقاله منتشر شده، 39 مقاله نمایه شده است که 21 مقاله هم به فایل PDF مربوطه پیوند شده اند.
نمونه هایی از سایت های تحت پوشش شرکت KOWSAR: - نشریه anesthpain.com با جستجوی کلیدواژه ی site:anesthpain.com حدود 42 مقاله از حدود 200 مقاله منتشر شده نمایه شده اند. برخی مقالات به صفحات html و برخی هم به صفحات PDF پیوند شده اند. - نشریه hepatmon.com این نشریه قدیمی ترین نشریه مجموعه کوثر و از نشریات معتبری است که به زبان انگلیسی چاپ می شود و به همین دلیل پوشش خوبی در گوگل اسکالر دارد (492 مقاله از حدود 650 مقاله آن مستقیما نمایه شده اند) نکته ای که اهمیت دارد این است که تقریبا همه مقالات این نشریه معتبر در گوگل اسکالر نمایه شده اند. اما برخی مقالات آن به سایت های دیگر لینک دارند. مثلا مقالات زیر از ncbi.nlm.nih.gov و سایر بانک های اطلاعاتی در GS نمایه شده اند ولی از سایت HepMon خیر: Neuropsychiatric and Psychosocial Issues of Patients With Hepatitis C Infection بیشتر مقالات جلد 13 شماره 1 همین وضعیت را دارند. (همانند بسیاری از نشریات ایران که برخی مقالاتشان در sid لینک دارد ولی در سایت خودشان ندارد. احتمالا دلیلش این است که گوگل اسکالر این مقالات را در sid زودتر پیدا کرده است.)
برخی یافته ها و فرضیه ها: از آنجا که گوگل اسکالر در بسیاری از موارد، مستندات و ساز و کار مشخص و اعلام شده ای ندارد، مجبوریم برخی موارد را حدس بزنیم و فرضیه سازی کنیم: یافته: مجله www.ijrr.com قبلا به صورت کامل و بروز در GS نمایه می شد. مسئولان نشریه به دلیل بروز مشکلی موقت مدتی دامنه www.ijrr.ir را جایگزین کردند و بعد از چند ماه دوباره نشانی قبلی را فعال کردند. اما الان بعد از یکسال هنوز گوگل اسکالر هیچ مقاله ای از این نشریه را نمایه نکرده است. فرضیه: شاید تغییر نشانی باعث شود گوگل اسکالر مجله را به طور کلی از نمایه سازی خارج کند. وجود برخی دیگر از سایت ها که آنها هم نشانی را تغییر داده اند و نمایه نمی شوند (یا بعد از گذشت زمانی بیش از 1-2 سال نمایه شده اند) این فرضیه را تایید می کند.
یافته: گوگل اسکالر تمام مقالات نشریه journal.rums.ac.ir را نمایه کرده است. این مجله دوزبانه بوده و صفحه اول آن فارسی بارگذاری می شود. این نشریه روی سرور دانشگاه رفسنجان میزبانی می شود. گوگل اسکالر تمام مقالات نشریه www.phypha.ir/ppj را نمایه کرده است. این مجله فقط به صورت انگلیسی منتشر می شود. این نشریه روی سرور شرکت یکتاوب در تهران میزبانی می شود. فرضیه: زبان سایت نشریه و اینکه پیش فرض سایت فارسی باشد یا انگلیسی تاثیری در نمایه شدن ندارد. همچنین اگر سرعت سرور مناسب باشد و قطعی نداشته باشد محل سرور اهمیتی ندارد.
یافته: در نشریه طب نظامی اکثر مقالات در گوگل اسکالر ثبت شده اند. اما برخی مقالات ثبت نشده اند. 9 مقاله یک شماره مجله به صورت کامل بررسی شدند: http://www.militarymedj.ir/browse.php?mag_id=57&slc_lang=en&sid=1 این مقالات در گوگل اسکالر صحیح ثبت نشده اند، ولی اگر فارسی آن ها را جستجو کنید ابتدا نشانی www.militarymedj.ir ظاهر می شود: Assessment of quality transportation services at a military medical center based on SERVQUAL model The Natural killer cell counts in Peripheral blood and its relation with Mental Health of Mustard Gas Respiratory Injured Veterans A review of health managers’ experiences with challenges of aiding in Bam earthquake: A qualitative study بقیه 6 مقاله صحیح ثبت شده اند و با جستجوی عنوان فارسی به مقاله فارسی و با جستجوی عنوان انگلیسی به مقاله انگلیسی می رسیم. فرضیه: فایل ها از نظر تعداد صفحات و سایر شرایط مشابه هستند. تنها یک مقاله فاقد رمز عبور ویرایش است و بقیه مقالات رمز عبور دارند. برخی مقالات نمایه نشده فارسی هستند و در ابتدا چکیده انگلیسی و در انتها فهرست منابع دارند. اما متاسفانه در بخش منابع، عنوان بخش به فارسی درج شده است (نه به صورت References) و احتمالا گوگل به همین دلیل این فایل را مقاله علمی تشخیص نداده است. یعنی این بند راهنمای گوگل را انجام نداده اند: there's a bibliography section titled, e.g., "References" or "Bibliography" at the end
یافته: در سایر نسخه های نشریه طب نظامی، این مقالات با نشانی سایت اصلی در گوگل اسکالر ثبت نشده اند و ابتدا نتیجه sid ظاهر می شود: Anxiety disorder in exposed employment to extremely low frequency electromagnetic fields (ELF-EMF) in steel industry Scientific knowledge of forces of an operational military group during a maneuver about self- and nonself aid Soldiers' knowledge on hygiene status in a military training center (البته وقتی لینک "See all results" را در زیر برخی از این مقالات بزنید، نسخه فارسی آنها در بین نتایج نمایش داده می شود.) فرضیه: گاهی به دلایلی یک مقاله با نشانی فرعی ثبت می شود و در این حالت اگر مقاله در سایت دیگری ثبت شده باشد، ابتدا آن سایت نمایش داده می شود.
یافته: بیشتر مقالات با حروف کوچک یا کاپیتال در سایت ها و گوگل اسکالر ثبت می شوند. اما این مقاله با حروف انگلیسی بزرگ در سایت نشریه و نیز در گوگل اسکالر ثبت شده است: ASSESSMENT OF MOTHERS’ KNOWLEDGE AND ATTITUDES OF MILITARY FAMILIES TOWARD MANAGEMENT OF FEVER IN THEIR CHILD http://www.militarymedj.ir/browse.php?a_id=566&sid=1&slc_lang=en فرضیه: نوع درج حروف (بزرگ و کوچک بودن آنها) اهمیتی ندارد. همچنین با توجه به ثبت چند مقاله با اشتباه املایی در گوگل اسکالر، عملا نتیجه می گیریم ربات گوگل در این بخش بررسی خاصی انجام نمی دهد. البته تغییرات جزیی در عنوان (مثل جابجایی پرانتز یا خط فاصله) گاهی باعث تغییر منبع نمایش داده شده در گوگل اسکالر یا عدم رسیدن به مقاله می شود.
یافته: در یک شماره از مجله حیات دانشگاه علوم پزشکی تهران، همه مقالات نمایه شده اند و لینک PDF آنها هم در کنار نتیجه جستجو ظاهر می شود. اما 3 مقاله از جمله مقاله "اثربخشی آموزش مهارت حل مسأله بر افسردگی دانشجویان پرستاری و مامایی" فاقد لینک PDF هستند. فرضیه: با توجه به ساختار دقیق فایل این سه مقاله با سایر فایل های PDF این نسخه از نشریه، به نظر می رسد هیچ دلیلی برای نمایه سازی برخی از این فایل ها و عدم نمایه سازی برخی دیگر وجود نداشته باشد.
یافته: با جستجوی این مقاله در گوگل اسکالر، به جای فایل PDF سایت اصلی (tkj.ssu.ac.ir) به سایت SID لینک داده می شود. مقایسه فایل های PDF این مقاله در سایت اصلی و سایت SID متوجه می شویم که هر دو فایل دقیقا یک ساختار دارند. تنها تفاوت این دو مقاله درج شدن مشخصات مناسب برای فایل PDF در SID است. تصویر زیر را ببینید: فرضیه: وجود فایل PDF در یک سایت شناخته شده علمی و در کنار سایر مقالات صحیح، یا درج کردن مشخصات مناسب برای فایل های PDF می تواند باعث شود مقاله در GS نمایه شود.
مقالات مرتبط: Google Scholar is Filled with Junk Science Why Google Scholar Has Trouble Indexing Institutional Repositories
Gaming Google Scholar Citations, Made Simple and Easy Manipulating Google Scholar Citations and Google Scholar Metrics: simple, easy and tempting
Google Scholar’s Ghost Authors: The popular tool can’t be used to analyze the publishing performance and impact of researchers Google Scholar Documentation and Large PDF Files http://www.seomastering.com/wiki/Google_Scholar : Google Scholar has problems identifying publications on the arXiv preprint server correctly. Interpunctuation characters in titles produce wrong search results, and authors are assigned to wrong papers, which leads to erroneous additional search results. Some search results are even given without any comprehensible reason. How to get indexed by Google Scholar Academic Search Engine Optimization (ASEO): Optimizing Scholarly Literature for Google Scholar & Co.
http://ideophone.org/some-things-you-need-to-know-about-google-scholar/
این صفحه را ببینید:
یک بحث طولانی در خصوص نمایه نشدن یک نشریه OJS در گوگل اسکالر:
نتیجه گیری (از مقاله Gaming Google Scholar Citations) Calling on Google to tightly regulate their citation index is a call to deaf ears. Google prefers algorithms over humans, and at this time, it is still very easy to trick an indexing software to think you’ve created an original scholarly document. Moreover, there is no reason why Google, unlike Thomson Reuters, would want to invest huge amount of human resources into fixing their citation indexing problem. Google is in the business of selling advertisements to companies, not metrics to scientific organizations.
|
Email : yektaweb (AT) gmail.com
Academic Web Tools - Yektaweb Collection - مجموعه مدیریت یکپارچه پایگاههای اینترنتی