تحلیل تأثیر شاهنامه بر زبان و مرام لُرهای بویراحمد و ممسنی
محمدحسین کرمی ، محمدصادق صابری 1، عبدالواحد صابری ، نصیب اله الوندی
1- ، msadegh_saberi@yahoo.com
از دیرباز کتاب ملی ایرانیان و گنجینۀ تو در تو و بیانتهای حکمت و کارخانۀ بیبدیل انسانسازی، شاهنامۀ حکیم ابوالقاسم فردوسی، از جهات مختلف هر خواننده و شنوندهای را به شگفتی و تدبّر و تعمق واداشته است، تأمل در مرامها، نامها و آیینهای جامعۀ ایرانی و غیر ایرانی نشان میدهد شاهنامه و «شاه نامهها» در دورههای مختلف میان همۀ اقوام پارسی زبان و پارسی خط و حتّی ملتهای غیرپارسی زبان و پارسی خط به دلایل بسیاری، به شکلهای مختلف تأثیراتی فراوان داشته است و یکی از مقبولترین آثار در ادبیّات جهان بوده است. از جملۀ این اقوام که به نظر میرسد تأثیر این مرام نامۀ پهلوانی بر آنها بیشتر از دیگر اقوام بوده، لُرهای بویراحمد و ممسنی است که ما در این مقاله گوشهای از این تأثیر را بیان و تحلیل میکنیم. نتیجۀ تحقیق نشان میدهد، که شاهنامۀ حکیم فردوسی در مرام مردم، نام جایها و نام زنان و مردان تأثیر بیچونوچرا داشته است، این تأثیرگذاری در حدی است که گویی پهلوانان شاهنامه برخاسته از مردم این مرز و بوم هستند.
واژه‌های کلیدی: شاهنامۀ فردوسی، فرهنگ، بویراحمد و ممسنی، قوم لُر، نامهای ایرانی، نامهای شاهنامهای
دریافت: 1394/2/5 | پذیرش: 1394/5/29 | انتشار: 1394/6/1

Krami M, Saberi M, Saberi A, alvandi N A. The Analysis of the Effects of the Shahnameh on the Language and Rituals of Lurish Tribes in Mamassani and Boyerahmadi Regions. ادبیات پهلوانی 2015; 2 (1) :103-126

کرمی محمدحسین، صابری محمدصادق، صابری عبدالواحد، الوندی نصیب اله. تحلیل تأثیر شاهنامه بر زبان و مرام لُرهای بویراحمد و ممسنی. دوفصلنامه ادبیات پهلوانی. 1394; 2 (1) :103-126