یکی از ژرف ساخت های آزمون همسرگزینی در حماسۀ ملی و بن مایۀ برون همسری
حمیدرضا خوارزمی
دانشگاه شهید باهنر کرمان ، hamidrezakharazmi@uk.ac.ir

حماسه تصویری از داستان قهرمانان و ابرمردان در نجات و رستگاری کشور از شر اهریمنان است و یکی از اصول مهم زندگی قهرمانان که افرادی نیمه­خدا و نیمه­انسان،هستند، همسرگزینی آنان می­باشد. اگر به اکثر ازدواج قهرمانان نگریسته شود، ازدواج با گروه مقابل که گاهی مظهر نیروی شر هستند در پی پیروزی یا آزمونی، رایج است. این ازدواج که در اصطلاح جامعه­شناسی برون همسری نامیده می­شود،  ازدواجی است که زن و شوهر می‌توانند از گروه­های اجتماعی و شغلی مختلف یا وابسته به مناطق جغرافیایی گوناگون باشند؛ یعنی هیچ­گونه محدودیتی، چه قومی چه قبیله‌ای، خانوادگی، خاندانی، شهری و روستایی، منطقه‌ای، کشوری و نظایر آن برای همسرگزینی وجود ندارد.  ژرف­ساخت­های مختلف می­توان برای برون­همسری قهرمانان ذکر کرد. یکی از دلایل ازدواج برون­همسری قهرمانان، یافتن راهی برای نفوذ بر بیگانگان است. این امر در گرو آزمون­هایی است که قهرمان پس از پشت سر نهادن­شان، به آن دست می­یابد. نوع پژوهش بنیادی می­باشد که به روش کتابخانه­ای بر اساس الگوی توصیفی، مورد یادشده بررسی شده است.

واژه‌های کلیدی: حماسه، آزمون همسرگزینی، برون همسری، شاهنامه
متن کامل [PDF 229 kb]   (2014 دریافت)
دریافت: 1394/9/6 | پذیرش: 1394/12/16 | انتشار: 1394/12/16

kharazmi H. Marriage Tests in the National Epic and Exogamy. ادبیات پهلوانی 2016; 2 (4) :29-52