نمود جدال خدایان سه گانه آریایی در حماسه برزونامه
جبار نصیری 1، محمد رضا نصر اصفهانی2
1- دانشگاه اصفهان ، jabbarnasiri@gmail.com
2- دانشگاه اصفهان

ژرژ دومزیل ، اسطوره شناس و مورخ فرانسوی ، تمامی ایزدان اقوام هند و اروپایی را بر اساس کنش و کارکرد­شان ، در­زیر مجموعه سه کنش بنیادین فرمانروای ، جنگاوری و باروری طبقه بندی می کند . او این نظام سه کنشی در میان ایزدان هند و اروپایی را برگرفته از ساختار طبقات اجتماعی سه گانه شاهی ، سپاهی و کشاورزی (شاکله جوامع این اقوام دوران باستان) این اقوام می داند و معتقد است که این ساختار سه گانه در تمام متون و ساحات فکری این اقوام از جمله حماسه ها تاثیر گذاشته است . حماسه ملی برزونامه ، به عنوان یکی از متون ، به نظر می رسد در زیر ساخت خود در بردارنده ساختار خدایان سه گانه ایرانی ( متشکل از آناهیتا ، اهورا­­­ مزدا و مهر ) است . بدین معنا که داستان آن ، به صورت نمادین ، روایتگر روند تاریخی اجتماعی شکل گیری اتحاد پیروان خدایان سه گانه ایرانی در برهه ای از تاریخ (دوره شکل گیری روایت شفاهی و اولیه متن) است که در این اتحاد فردی از طبقه کشاورزان و عوام (برزو ) برای نخستین بار در ساختار قدرت و امور اجرایی عهده دار منصبی می شود و در کنار نمایندگان دو طبقه دیگر یعنی طبقه شاهی ( کیخسرو ) و سپاهی (رستم) ، همزمان با ایجاد ساختاری سه گانه در تقسیم قدرت ، به اداره بخشی ازکشور می پردازد و رأس سوم هرم قدرت را در مقابل جبهه بیرونی یا همان دشمن شکل می دهد.

واژه‌های کلیدی: برزونامه، خدایان سه گانه، دومزیل، کشاورزی، طبقات اجتماعی و اسطوره
دریافت: 1394/11/14 | پذیرش: 1394/12/16 | انتشار: 1394/12/16

nasiri J, nasresfahani M. The Manifestation of the Aryans' Tripartite Gods' Struggles in the Borzū Epic. ادبیات پهلوانی 2016; 2 (4) :101-117

نصیری جبار، نصر اصفهانی محمد رضا. نمود جدال خدایان سه گانه آریایی در حماسه برزونامه. دوفصلنامه ادبیات پهلوانی. 1394; 2 (4) :101-117