تحلیل عناصر حماسه‌ی دینی لیله المبیت در دو منظومه‌ی کودکانه
1- دانشگاه محقق اردبیلی
2- دانشگاه محقق اردبیلی ، foroghirad@uma.ac.ir
3- دانشگاه تربیت مدرس
بازآفرینی داستان­ رشادت و دلاوری­های بزرگان دین به شکل منظوم، می­تواند نقش به سزایی در الگوسازی و قهرمان­پروری برای کودکان داشته باشد و آن­ها را به شناخت بیشتر بزرگان دین سوق دهد؛ لذا نگارندگان، در این پژوهش می­کوشند با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، دو منظومه­ی کودکانه­ی دینیِ «یک آینه، یک خنجر» اثر محمدکاظم مزینانی و «او برادر من است» اثر جعفر ابراهیمی را از دیدگاه عناصر حماسی بررسی  کنند. در این منظومه­ها -که روح حماسی غالب بر داستان است- رشادت و از جان گذشتگی حضرت علی(ع) در ماجرای لیله المبیت برای کودکان به تصویر کشیده شده است. در هر دو منظومه­ی یاد شده، عناصر و ویژگی­های حماسه از قبیل: قهرمان و ضد قهرمان، کتمان نام، مکر و حیله، ابزار آلات جنگی، امور خارق عادت و پیشگویی مشهود است. شاعران هر دو منظومه، برای سهولت درک معنی از وزن جویباری استفاده کرده­، و از واژگان و ترکیباتی متناسب با فهم کودکان بهره جسته­اند؛ در واقع، در هر دو اثر حماسی، براساس مقتضای حال مخاطب سخن گفته شده است.
واژه‌های کلیدی: حضرت علی(ع)، حماسه دینی، لیله‌المبیت، شعر کودک، ابراهیمی، مزینانی.
دریافت: 1399/3/6 | پذیرش: 1399/5/8 | انتشار: 1399/7/1

The analysis of Lailat-al-Mabit’s elements of religious epic in two nursery epopees. ادبیات پهلوانی 2020; 1399 (6) :193-212

فروغی راد رامین، فروغی راد پیام، شفیعی سمیرا. تحلیل عناصر حماسه‌ی دینی لیله المبیت در دو منظومه‌ی کودکانه. دوفصلنامه ادبیات پهلوانی. 1399; 1399 (6) :193-212

سال 1399، شماره 6 - ( بهار و تابستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها