تحریف تاریخ اشکانیان در روایت ملی - حماسی و علل آن
محسن رحمتی
دانشگاه لرستان ، mohsenrahmati45@gmail.com
با آنکه سلسله اشکانی، طولانی ترین دوره حکومتی در تاریخ ایران را دارند، در روایت ملی- حماسی ایرانی که در منابع اسلامی مندرج است، تاریخ این سلسله با اختصار زیادی آمده است. چنان که در بیشتر موارد، جز ذکر نام شاهان و اشاره به عدد سالهای حکومتشان، چیز دیگری درباره آنها ندارد. این اختصار تا آن حدّ است که مدت زمان حکومت اشکانیان، به نصف زمان واقعی تقلیل یافته است. این قضیه تا کنون ، فکر محققان بسیاری را به خود مشغول داشته و درباره علت این اختصارگویی نظراتی ابراز شده که فصل مشترک همه آنها، انتساب این امر به سیاست تعمدی ساسانیان است، ولی در خصوص علّت اتّخاذ این سیاست از سوی ساسانیان، تا کنون تعمق زیادی به عمل نیامده است. این مقاله در صدد است تا با روش تحقیق تاریخی و از طریق به پرسش کشیدن دادههای موجود، چگونگی و علل این قضیه را مورد بررسی قرار دهد. این مقاله نشان میدهد که بر خلاف مشهور، این تحریف نه معلول اعتقادات دینی و نه به دست موبدان، بلکه به دست اشراف دربار ساسانی و برای رفع مشکلات سیاسی – اجتماعی که دربار ساسانی و اشراف ایرانی ، به صورت همزمان به آن گرفتار بودند، انجام شده است.
واژه‌های کلیدی: تاریخ ملی- حماسی، اشکانیان، ساسانیان، خوتای نامگ
دریافت: 1394/3/14 | پذیرش: 1394/5/29 | انتشار: 1394/6/1

rahmati M. The Modification of the Parthian History in the National-Epic Narrative and its Causes. ادبیات پهلوانی 2015; 2 (1) :23-45

رحمتی محسن. تحریف تاریخ اشکانیان در روایت ملی - حماسی و علل آن. دوفصلنامه ادبیات پهلوانی. 1394; 2 (1) :23-45